Bewegingsonderzoek bij het paard


Problemen in het lichaam van het paard komen veel voor. Wij vragen prestaties van onze paarden, zoals het dragen van ons tijdens sportieve of recreatieve activiteiten. Niet alleen door gebruik van paarden kunnen er problemen onstaan ook door een lichamelijk probleem of een trauma van buitenaf zoals een glijpartij in het land. Al deze factoren kunnen zorgen voor een bewegingsberperking ergens in het lichaam. Een dier en ook mens heeft een groot zelf herstellend vermogen en kunnen paarden doorgaans prima zelf een kleine blokkade herstellen. Soms is de schade te groot of heeft het paarde te weinig tijd gehad om het probleem te herstellen of zijn er te veel problemen in het lichaam en lukt het niet zelf te herstellen. Een paard gaat dan overcompenseren waardoor er langzaam lichamelijke klachten in sluipen welke zich in onze dagelijkse training vaak uit. Een paard kan een verkorte pas tonen, anders reageren, minder presteren, moeite met bepaalde oefeningen of zelfs groot verzet tonen. Elk paard en elk probleem is anders en ieder dier uit dit op zijn eigen manier.

Om te achterhalen waar het probleem zit of mogelijk begonnen doen we altijd een ganganalyse en een functie onderzoek van de gewrichten, spieren, pezen en ligamenten. Samen met de anamnese en de algmene inspectie geeft het ons een goede basis om gericht te gaan behandelen, training op af te stemmen of juist door te verwijzen naar een andere specialist. Om nog beter beeld te krijgen kan een aanvulling met een thermografisch onderzoek ook tot de mogelijkheden behoren. Dit geeft nog beter probleemgebieden weer en maakt het gehele plaatje nog eens visueel en inzichtelijk.  

Hieronder kunt u lezen wat anamnese, inspectie, ganganalyse en functieonderzoek precies inhoudt. 

Wilt u meer weten over Thermografie? Klik dan hier

ANAMNESE EN INSPECTIE

Anamnese

De anamnese begint al bij het eerste contact. U krijgt na het maken van een afspraak een formulier toegzonden waarin u al uw gegevens, de problemen en uw hulpvraag kunt aangeven. Tijdens de afspraak zelf spreek ik dit verder met u door en vul ik dit aan waar nodig.

Inspectie & Palpatie

Het doel bij de inspectie in stand is om een algemene indruk van het paard te krijgen. Ik kijk hierbij kritisch maar wel zonder direct oordeel, naar de bouw, conditie en eventuele opvallend heden als afwijkingen, verschillen en zwellingen. 

Tijdens de oppervlakkige palpatie wordt onder andere op het volgende gelet: temperatuursverschillen, spiertonus, huidafwijkingen, oedeem, atrofie of hypertrofie, huidafwijkingen en de reactie van het paard op aanrakingen.


~


GANGANALYSE & DIEPE PALPATIE

Ganganalyse

Tijdens de ganganalyse bekijk ik het paard  in beweging. Dit doen ik zowel op een rechte lijn, als op een volte. Wanneer de omstandigheden het toelaten wordt dit zowel op een harde ondergrond als op een zachte ondergrond gedaan. Wanneer het probleem zich voornamelijk onder het zadel uit, kan ook dit worden meegenomen onder het onderzoek.

Diepe palpatie

Na het bewegen doen ik nog een oppervlakkig als een diepe palpatie. De oppervlakkige gebruiken we als vergelijkings materiaal t.o.v. voor de beweging. We zoeken dan naar mogelijke verschillen. 

Tijdens de diepe palpatie gaan nog meer voelen of er ook (pijn) reacties of gevoeligheden te vinden zijn. Ook hier kijken we weer na de eerder genoemde afwijkingen.


~

FUNCTIEONDERZOEK

Functieonderzoek

Tijdens het functieonderzoek kijk ik hoe bewegelijkheid van het bewegingsapparaat is. Dit doen ik doormiddel van het testen van de bewegingsmogelijkheden van het paard, zonder dat het paard actief meebeweegt. De individuele gewrichten worden los van elkaar getest. Tijdens dit onderzoek kijk ik kritisch naar eventuele verschillen, (pijn) reacties, crepetaties en bewegingsbeperking. Dit verteld namenlijk een hoop over de gesteldheid en de mogelijke problemen van het paard.

Behandelplan 

Wanneer  ik deze onderzoeken samenbrengen geeft ons dit een goede basis om vanuit verder te werken. Alle bevindingen worden verwerkt in samenspraak met de eigenaar en wordt verwerkt in een plan om het paard te behandelen en te begeleiden tijdens het traject of revalidatie. In dit behandelplan wordt aangegeven waar ik uw paard bij zou kunnen helpen. Daarnaast krijgt u trainingstips om als eigenaar mee aan de slag te gaan.