" Met thermografie breng je snel en veilig probleemlocaties in beeld "

Thermografie bij paarden

Thermografie wordt al jaren succesvol toegepast bij verschillende doeleinden als bouw, beveiliging, brandpreventie en kwaliteitscontroles. Naast deze industriële toepassingen is thermografie een zeer waardevol diagnostisch meetinstrument in de humane en veterinaire geneeskunde. In landen als Amerika en Engeland is veterinaire thermografie in de diergeneeskunde als onderzoeksmethode niet meer weg te denken.

Ook op grote internationale paardenevenementen wordt thermografisch onderzoek al geruime tijd gebruikt om letsel op te sporen tijdens de verplichte medische controles.In Nederland is thermografie in opkomst, steeds meer paardeneigenaren en dierenartsen zien en ervarende grote meerwaarde van deze unieke diagnostische meetmethode.

Thermografisch onderzoek heeft een aantal grote voordelen voor het paard en hun eigenaar. Het grootste voordeel is dat er gekeken wordt naar het gehele paard, waardoor er naast de blessure ook vaak de achterliggende problematiek naar voren wordt gebracht. Een aantal praktische voordelen van thermografisch onderzoek zijn:

Snelle en contactloze methode, waarbij geen verdoving nodig is.

Pijnloos en vrij van schadelijke straling. 

Geschikt voor dragende merrie’s

Kan op locatie worden uitgevoerdIk ben gespecialiseerd in thermografisch onderzoek bij paarden. Er wordt altijd gekeken naar het gehele paard en de externe factoren. Afhankelijk van de hulpvraag wordt hier ook harnachement, training, beweging, voeding en/of stalmanagement mee genomen. Door een hoog kennisniveau, gedegen opleidingen en grote passie voor paarden hebben mijn diensten duidelijk meerwaarde. Daarnaast werk ik veel samen met andere specialisten. Mijn missie is om u als eigenaar inzicht te geven in de gezondheid en de mogelijke problematiek van uw paard. Daarnaast wil ik u handvatten kunnen geven om zo in de toekomst voor u en uw paard betere en meer bewuste keuzes te maken met betrekking tot behandelingen, training, harnachement, voeding en stalmanagement. Thermografisch onderzoek wordt altijd in combinatie met een ganganalyse en functieonderzoek gedaan om een compleet beeld te krijgen. U kunt een thermografisch onderzoek los in of combinatie met een aanvullende therapie laten doen en is afhankelijk van de wensen van u als klanten het probleem bij uw paard. Wilt een een onafhankelijk onderzoek waarmee u zelf gaat kijken hoe u verder wilt of als aanvulling op uw dierenartsenrapport kan ik ook hierin voorzien. Voor mij staat het leveren van kwaliteit, uw hulpvraag en het paard voorop. Ik kom op uw locatie, mijn werkgebied is Drenthe, Overijssel, Friesland, Groningen, Flevoland, Noordoostpolder, Gelderland en Noord-Holland. Wilt u meer weten over mijn achtergrond? Klik hier


Het thermografisch onderzoek

Hieronder kunt u lezen hoe een thermografisch onderzoek wordt gedaan los van beweginsonderzoek of therapie. In sommige gevallen wil je als eigenaar alleen maar een thermografisch onderzoek en een rapport omdat u zelf al een behandelaar heeft of u wilt alleen weten waar de probleemlocatie zit of het is als aanvulling op de diagnose welke u dierenarts al heeft gesteld. Thermografisch onderzoek kan nooit tot een diagnose leiden en is ten alle tijden aanvullend diagnotisch materiaal. Alleen dierenartsen mogen een definitieve diagnose stellen, uiteraard kan thermografie hierin waardevolle informatie geven. 

Het onderzoek kan eenvoudig bij u thuis of op elke andere door u gekozen locatie worden uitgevoerd. Zo hoeft u niet met uw paard te reizen en is uw paard het meest op zijn gemak, wat voor een betere betrouwbaarheid kan zorgen. Om een waardevol en nauwkeurig onderzoek te kunnen uitvoeren dient de ruimte wel te voldoen aan bepaalde eisen die u terug kunt vinden onder de voorwaarden en voorbereidingen voorafgaand aan het onderzoek.

Klik hier voor de voorwaarden en voorbereidingen voorafgaand aan een thermografisch onderzoek 

Het onderzoek
In de meeste gevallen wordt een een volledig onderzoek altijd aangeraden, aangezien dit één de grote meerwaardes van thermografie is. Hierdoor wordt een completer beeld verkregen en weet u zeker dat er geen onderliggende problemen gemist worden. Twijfelt u eraan of dit voor u noodzakelijk is dan kunt u altijd hier over contact opnemen. Ik kijk dan graag samen met u naar wat voor uw hulpvraag de beste oplossing is.

Voorafgaand aan het onderzoek  wordt er een intakeformulier toegezonden waarin kunt aangeven wat de aanleiding is voor het laten maken van een thermografisch onderzoek. Tijdens het onderzoek kan dit waar nodig nog worden aangevuld.

Uw paard wordt in zijn geheel in beeld gebracht. Bij alleen een thermografisch onderzoek worden er in totaal tussen de 100-120 foto´s gemaakt. In veel gevallen is het belangrijk om te zien wat beweging met het lichaam van uw paard doet. Daarom wordt er voor en na beweging een fotoserie van het gehele lichaam gemaakt. Door deze extra informatie kunnen er verschillende problemen beter in beeld worden gebracht. Uiteraard houden wij hierbij rekening met mogelijke blessures. Wanneer thermografie wordt gebruikt in het Full-body onderzoek (waarin het gecombineerd wordt met bewegingsanalyse en functieonderzoek en een mogelijke behandeling), maken we vaak maar gebruik van 50 foto's alleen voor beweging en kan er mogeijk na de beweging selectief nog worden verder gekeken.

Na het maken van de foto´s zullen deze met u worden doorgelopen om te zien of er een zo’n compleet mogelijk beeld is verkregen en zullen de eerste bevindingen worden doorgesproken. Afhankelijk van de hulpvraag wordt er ook gekeken naar andere zaken als voeding, harnachement, training en stalmanagement. Dit wordt gedaan om een zo volledig en volwaardig rapport te kunnen schrijven. Dit rapport mag u binnen een week via de mail verwachten. Eventueel kan er bij doorverwijzing ook een rapport worden gezonden naar een (uw) dierenarts of andere specialist.


Veterinaire thermografie

Elk object of lichaam straalt warmte uit. Bij thermografie worden deze temperaturen gemeten met een warmtebeeldcamera die infraroodstraling (warmte) kan waarnemen. Deze camera heeft een speciale optiek die deze warmtemetingen omzet in een foto waardoor er diverse kleurpatronen te zien zijn. Met behulp van deze thermogrammen, kunnen probleemlocaties in beeld worden gebracht.

Voor veterinaire thermografie maak ik gebruik van de nieuwste de FLIR T460 warmtebeeldcamera welke geschikt is voor medische thermografie. Deze camera kan temperatuursverschillen meten en onderscheiden van 0,02 graden Celsius waardoor ik zeer nauwkeurige beelden kan creëren.

Een thermogram is een uiterst nauwkeurige momentopname van de fysiologische gesteldheid van het paard. Problemen in het lichaam geven een verandering in het normale fysiologische systeem van het paard. Dit resulteert in plaatselijk meer of minder doorbloeding en/of verandering van de lichaamstemperatuur. Deze temperatuursveranderingen kunnen al in een zeer vroeg stadium worden waargenomen door het maken van een thermogram.

Tijdens het onderzoek bekijken en meten we door middel van thermografie de oppervlakkige weefsels. Daarnaast kunnen gewrichts- en diepere spierproblemen een verhoogde of verminderde warmte-uitstraling geven aan het oppervlakkige weefsel waardoor deze problematiek ook zichtbaar kan zijn op een thermogram. Mogelijke problemen kunnen zijn:

ontstekingen

zenuwbeknellingen

weefselschades

beknelling en drukplekken

blessures in een vroeg stadium


Er wordt in de meeste gevallen een thermografisch onderzoek gedaan van het gehele paard, niet alleen van de genoemde probleemlocatie. Bij het interpreteren van de thermogrammen wordt er gekeken naar mogelijke abnormaliteiten. Deze kunnen zichtbaar zijn als afwijkende patronen of verschillen in de beelden van de linker- en rechterzijde van het paard. Als thermograaf stellen wij in geen enkel geval een diagnose, iets wat dan ook alleen door een dierenarts kan worden vast gesteld. 

Wanneer thermografie

Hieronder een aantal toepassingen waarbij thermografisch onderzoek waardevol kan zijn.

Als aanvullend diagnostisch onderzoek voor dierenartsen of therapeuten
Het is voor een eigenaar, dierenarts of therapeut interessant om te weten wat de zoeklocatie is van een probleem. Daarnaast kan door de verkregen extra informatie een completer beeld worden gevormd. Voordeel is dat er gerichter kan worden onderzocht en specifieker worden behandeld. Dit scheelt in veel gevallen tijd en uiteindelijk vaak ook geld. Wanneer er bij een regulier onderzoek geen duidelijke diagnose kan worden gesteld, wordt thermografie regelmatig ingezet als een second opinion. Vaak kan thermografie in deze gevallen wel inzicht geven waar er een daadwerkelijk probleem zit.

Gedragsverandering, verzet of onbegrepen rijtechnische klachten
Een paard is een prooidier en om in de natuur te kunnen overleven zal het niet gauw zwakte of pij tonen. Wanneer dit lang genoeg aanhoudt, zien we vaak gedrags-veranderingen, verzet of rijtechnische en onbegrepen problemen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is hier eigenlijk altijd een reden voor. Daarnaast is er het risico van blessures elders in het lichaam door overcompensatie.  Wanneer deze problemen te lang worden genegeerd, kan er uiteindelijk ernstig verzet of een nog grotere blessure ontstaan. Door middel van thermografie van het gehele paard wordt er niet alleen naar de blessure gekeken, maar ook naar mogelijke achterliggende problemen.

Rugklachten
Rugklachten komen regelmatig voor bij paarden, het geen ze van nature slecht laten zien. Ze kunnen heel lang doorgaan zonder dat de eigenaar of berijder hier ook maar iets van merkt. Uiteindelijk kan dit zich uiten in gedragsverandering, verminderde prestatie, kreupelheden, een blessure in de rug of elders in het lichaam door overcompensatie. Met thermografie kunnen we in beeld brengen of het paard mogelijk rugklachten heeft en in welke regio. Tijdig signaleren kan in deze gevallen veel problemen en teleurstellingen voorkomen.

Zadelpasvorm
Met een thermografisch onderzoek kan inzichtelijk gemaakt worden hoe de gesteldheid is van de paardenrug en of een zadel wel de juiste pasvorm heeft voor het paard. Problemen kunnen soms ontstaan door een onjuiste pasvorm van het zadel maar kunnen ook een gevolg zijn van een pijnlijke rug door andere problematiek in het lichaam, zoals bijvoorbeeld kreupelheden. Zadel- en rugcontroles worden vaak preventief uitgevoerd of bij problemen in combinatie met of na een full-body onderzoek.

Hoefbalans
Op een thermogram is de hoefbalans in veel gevallen goed waarneembaar. Wanneer de hoefbalans van een paard niet in orde is, kan dit doorwerken in de rest van het lichaam. Op tijd bijsturen door een goede hoefsmid kan (langdurige) blessures voorkomen.

Periodiek controles bij chronische aandoeningen en revalidatie
Voor paarden met chronische aandoeningen (bijv. Kissing Spines en Artrose) is thermografie een ideale methode om inzichtelijk te krijgen of het actief is en dus mogelijk pijn heeft en waar deze pijnpunten liggen. Door periodieke controles kan er worden gekeken of training, behandelingen of medicatie het gewenste resultaat geven. Thermografie kan goed ingezet worden bij het volgen van een revalidatieproces en het weefselherstel.

Preventieve gezondheidscheck, vroegtijdige opsporing blessures en ontstekingen
Omdat met thermografisch onderzoek al kleine verstoringen in het wamtebeeld waargenomen kunnen worden, zijn blessures in een vroeg stadium op te sporen.  Zo zijn deze in sommige gevallen  al twee weken voordat deze op welke andere manier dan ook waarneembaar zijn,  aantoonbaar op een thermogram. Voorkomen is in deze gevallen beter dan genezen. Bij vermoeden van weefselbeschadiging of als preventieve periodieke controle kan thermografie worden ingezet als blessurepreventie.

Wat anderen zeggen over de diensten van Paard en Beweging in beeld.

" Neemt de tijd voor jou en je paard. Ella is deskundig en professioneel. "

" Een absolute aanrader! Ook voor paarden die niets mankeren! Je bent een topper! "

" Dankzij thermografie zag ik dat de problemen van mijn paard niet alleen uit de hals kwamen, maar dat er in zijn achterhand ook problemen waren. Hierdoor konden we nog gerichter behandelen. "